Waarom dit project?
Nederland heeft nog steeds aardgas nodig, omdat de overgang naar duurzame energie tijd kost. Door het stopzetten van de gaswinning in Groningen en spanningen in het buitenland is Nederland afhankelijker geworden van geïmporteerd gas. Deze nieuwe importterminal in Zeeland moet straks vloeibaar aardgas (LNG) ontvangen en omzetten naar bruikbaar aardgas. Dit helpt om voldoende en betaalbare energie te garanderen.
In Nederland zijn er op dit moment twee importterminals van LNG. Deze liggen op de Maasvlakte, Rotterdam en in de Eemshaven, Groningen. Beiden terminals worden door andere partijen beheerd. Met de bouw van een nieuwe LNG importterminal in Zeeland willen VTTI en Höegh Evi de verschillende manieren en de leveringszekerheid van de energievoorziening in Nederland verbeteren. Zo vervult dit project in de energiebehoefte van vandaag én bouwt het de brug naar een schone en duurzame energievoorziening voor de volgende generaties.
Wat zijn de voordelen?
- De FSRU is flexibel: als LNG niet meer nodig is, kan het schip elders worden ingezet of hergebruikt voor andere toepassingen.
- Het neemt weinig ruimte in beslag op land en is sneller gebouwd dan een landterminal.
Hoe gaat het verder?
De overheid beslist over dit project en betrekt omwonenden en bedrijven bij het proces. Als alles goedgekeurd wordt, kan de terminal vanaf 2028 – 2029 operationeel zijn.
Betrokkenen bij het project
- VTTI en Höegh Evi zijn de initiatiefnemers.
- De minister van Klimaat en Groene Groei (KGG) coördineert de besluitvorming, samen met de minister van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening (VRO).
- Rijkswaterstaat, de Provincie Zeeland, gemeenten en het Waterschap spelen een rol.
- De Commissie MER beoordeelt de milieueffecten.
- De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland ondersteunt de coördinatie en communicatie.
Hoe verloopt de procedure?
- Het proces bestaat uit twee fasen:
- Verkenning: Onderzoek naar mogelijke locaties en milieueffecten.
- Planuitwerking: Keuze van de definitieve locatie en verdere uitwerking.
Wanneer kunt u reageren?
Er zijn vier momenten waarop mensen kunnen reageren:
- April-juni 2025: Eerste reacties op het projectplan.
- Midden 2025: Reactie op de eerste milieuonderzoeken.
- 2026: Reactie op het ontwerpbesluit.
- 2027: Mogelijkheid om in beroep te gaan tegen het definitieve besluit.
Het doel van deze procedure is om door middel van deze FSRU de energievoorziening te waarborgen voor Nederland, rekening te houden met het milieu en de samenleving actief bij de plannen te betrekken.
Voorstel voor Participatie
Het participatievoorstel legt uit hoe de initiatiefnemers (VTTI en Höegh Evi) de omgeving willen betrekken bij het besluitvormingsproces voor de bouw van de nieuwe terminal. Het doel is om vroegtijdig inbreng te verzamelen, zodat het project beter aansluit bij de wensen en belangen van omwonenden en andere belanghebbenden.
Wie wordt betrokken?
Iedereen die belang heeft bij het project, zoals:
- Burgers (omwonenden)
- Bedrijven in de omgeving
- Maatschappelijke organisaties (zoals milieuorganisaties)
- Overheidsinstanties, waaronder Rijkswaterstaat, de Provincie Zeeland en gemeenten
Waarom meedenken?
De bouw en het gebruik van de terminal hebben invloed op de omgeving. Door vroegtijdig mee te denken, kunnen zorgen en ideeën worden meegenomen in de plannen, wat helpt om het project beter en zorgvuldiger uit te voeren.
Veelgestelde vragen over de Zeeland Energy Terminal
Wat is de Zeeland Energy Terminal en waarom komt deze er?
De Zeeland Energy Terminal is een schip (FSRU; Floating Storage and Regassification Unit) dat vloeibaar aardgas (LNG) opslaat en omzet in aardgas. Dit aardgas wordt vervolgens toegevoegd aan het Nederlandse gasnetwerk van GTS. Het doel is om de energiezekerheid voor Nederland te vergroten en tegelijkertijd de overstap naar duurzame energie mogelijk te maken.
Waarom is Zeeland gekozen als locatie?
Zeeland is een geschikte plek vanwege de directe toegang tot de zee, voldoende diepgang in de havens voor LNG-schepen ( LNG is Liquefied Natural Gas, vloeibaar aardgas) en de nabijheid van grote industriële gasverbruikers. Andere locaties, zoals Rotterdam en Amsterdam, hadden niet genoeg ruimte of de juiste infrastructuur voor het schip en/of de afvoer van aardgas via een geschikt leidingstelsel.
Wat is de impact op de omgeving?
De impact is beperkt. De terminal is een schip, dat aangelegd wordt aan een kade of steiger, waardoor er weinig ruimte op land nodig is. De bouw op land duurt naar verwachting 1 tot 1,5 jaar. Na ingebruikname zal er ongeveer eens per week een schip aanmeren om LNG te leveren. Er worden maatregelen genomen om licht- en geluidsoverlast te beperken.
Zal de terminal veel geluid maken?
Tijdens de bouw kunnen er tijdelijk geluid en extra transportbewegingen zijn. Als de terminal in gebruik is, zal het geluidsniveau laag blijven. Het schip wordt aangesloten op walstroom, zodat er geen continue draaiende motoren nodig zijn. De carrier, die eens per week LNG aanvoert produceert wat geluid. Er worden metingen gedaan om binnen de geluidsnormen te blijven.
Is de terminal veilig?
LNG wordt in vloeibare vorm aangevoerd en is in vloeibare vorm niet explosief. Nadat de LNG gasvormig is gemaakt, wordt het aardgas direct ingevoerd op het leidingnetwerk van Gasunie. De opslag en verwerking van LNG gebeuren onder streng gecontroleerde omstandigheden. De terminal voldoet aan strenge nationale en internationale veiligheidsregels. Er worden noodprocedures opgesteld en regelmatig veiligheidsoefeningen gehouden.
Wat betekent de terminal voor de lokale economie?
De bouw en werking van de terminal zorgen voor extra banen. Tijdens de bouw werken ongeveer 100 mensen aan het project. Daarna biedt de terminal werk aan ongeveer 40 mensen. Daarnaast zullen er ook kansen ontstaan voor bedrijven in de regio.
Hoe kunnen omwonenden meepraten over de plannen?
Omwonenden en belanghebbenden kunnen deelnemen aan informatieavonden en inspraakmomenten. Er worden verschillende momenten georganiseerd waarop mensen hun mening kunnen geven. Informatie wordt gedeeld via de projectwebsite en lokale media.
Heeft de terminal invloed op het milieu?
De terminal wordt zo milieuvriendelijk mogelijk gebouwd. Er wordt onderzocht of restwarmte uit de industrie gebruikt kan worden om LNG om te zetten in gas, wat energie bespaart. Er wordt ook gekeken naar de effecten op water, lucht en natuur.
Wat gebeurt er als Nederland overstapt op duurzame energie?
De terminal is flexibel en kan in de toekomst mogelijk worden aangepast om andere duurzame energiebronnen te importeren. Als de terminal niet langer nodig is, en er voldoende duurzame energie voorhanden is, kan het schip worden verplaatst naar een andere locatie.
Waar kan ik terecht met vragen?
Voor vragen over de procedure en inspraak kunt u contact opnemen met het Ministerie van Klimaat en Groene Groei via Bureau Energieprojecten. Voor vragen over het project zelf kunt u VTTI bereiken via: zeelandenergyterminal@vtti.com